Menu
Proefles regelen

Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie

Om een zogeheten Lange Zware Voertuigcombinatie (LZV) van maximaal 25,25 meter te mogen besturen dient u over de volgende kwalificaties te beschikken:

- Minimaal 5 jaar in het bezit van rijbewijs CE

- Geen geregistreerde verkeersdelicten op uw naam

- Het LZV certificaat

Om dit LZV certificaat te behalen hoeft u geen apart theorie-examen af te leggen maar dient u wel een examen LZV af te leggen wat 2,5 uur duurt en bestaat uit de volgende onderdelen:

- Een mondeling theorie-gedeelte waarin specifieke regelgeving, voertuig- en ladingpapieren, routeplanning en allerlei nevenzaken aan de orde zullen komen, dit gedeelte duurt ongeveer 1 uur.

- Het praktisch gedeelte van het examen duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit het uitvoeren van een in het eerste gedeelte geplande route met daarin opgenomen een aantal bijzondere manoeuvres waaronder recht achteruitrijden en plaatsen voor een laaddock.

De uitdaging bij het rijden met deze combinaties is veelzijdig en bestaat uit de volgende aspecten:

- Veel routebeperkingen.

- Toegenomen lengte.

- Veel inloop van de achterzijde van de combinatie bij het nemen van bochten.

- Veel dode hoek dus veel en vooral op tijd kijken in de diverse spiegels of camera's.

- 2 draaipunten in de combinatie wat met name het achteruitrijden bemoeilijkt.

Om te bepalen wat de opleidingsduur gaat worden beginnen wij met een dagdeel opleiding om de ervaring, het niveau en het inzicht te bepalen om daarna een gewogen opleidingsadvies te kunnen geven.

Voor het praktijk gedeelte maken wij gebruik van een combinatie bestaande uit een bakwagen met daaraan gekoppeld een dolly waarop een oplegger wordt aangekoppeld. Voor de bakwagens hebben wij de keuze uit een DAF XF 106 uitgevoerd met spiegels en een DAF XG uitgevoerd met camera's. Beide auto's zijn voorzien van een semi-automatische bak.

Voor meer informatie of het maken van afspraken kunt u contact opnemen via 0492-522994 of info@rijles-voc.nl of u komt langs op onze vestiging te Churchill-laan 70 Helmond.

Dit zeggen onze klanten over ons