Menu
Proefles regelen

Het examen

Om een examen te kunnen reserveren dient een leerling de rijschool te machtigen middels de DigiD code op de website van het CBR. Indien je geen DigiD code hebt kun je geen examen aanvragen om je rijbewijs te halen dus zorg dat je deze zo snel mogelijk aanvraagt. Met jouw DigiD code kun je de rijschool machtigen op www.cbr.nl je dient daarbij het registratienummer van de rijschool in te vullen (in ons geval 9017x1).

Daarnaast moet je een zogeheten eigen verklaring invullen om aan te geven dat je medisch geschikt bent om een rijexamen te doen. Moet je één van de vragen met nee beantwoorden dan dien je je door een arts te laten keuren en dit bij de rijschool te melden. Wij zullen je dan verder in het proces begeleiden en zorgen ervoor dat allen is goede banen geleid wordt zodat er geen of zo min mogelijk vertraging optreedt bij het rijbewijs halen.

Klik hier voor een CBR filmpje over het praktijkexamen.

 

Een praktijkexamen voor auto duurt in totaal 55 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Kennismaking met en controle van de identiteit door de examinator.
  • Uitleg van het examen en de verwachtingen.
  • Lezen van een kenteken op ongeveer 25 meter afstand.
  • Controle van het examenvoertuig, buiten of binnen.
  • De examenrit.
  • Afsluiting met de uitslag en de evaluatie.

Een examenrit hoeft niet perfect te zijn, een foutje maken mag. Zolang de fout maar niet te vaak voor komt of te ernstig is waardoor jij of anderen in gevaar komen. Kortom ga niet proberen beter te rijden dan je instructeur je heeft geleerd tijdens je opleiding om je rijbewijs te halen.

Er zijn ook nog andere vormen van examens zoals het BNOR examen wanneer je meer als 4 keer gezakt bent of een faalangstexamen. Beide examens zijn iets duurder omdat ze langer duren. Deze extra tijd wordt over het algemeen niet gebruikt om meer te rijden maar om de mogelijkheid te hebben het examen tijdelijk te stoppen voor een time-out zodat de leerling tot rust kan komen. Uiteindelijk zal de leerling tijdens de rit ook bij deze examens een voldoende rit moeten laten zien om zijn of haar rijbewijs te halen.

Dit zeggen onze klanten over ons