Menu
Proefles regelen

Vakbekwaamheid

Om een vrachtwagen te mogen besturen moet u naast een rijbewijs beschikken over vakbekwaamheid (voorheen chauffeursdiploma). Het belangrijkste verschil zit in de periode van geldigheid, het oude chauffeursdiploma was onbeperkt geldig, vakbekwaamheid is over het algmeen slechts 5 jaar geldig. Om de geldigheid te verlengen dient men een nascholing te doen, voor meer informatie daarover klik hier.

De vakbekwaamheid bestaat uit een drietal vakgebieden waarin u zich dient te bekwamen, om de vakbekwaamheid te verkrijgen dient u vervolgens ook 3 theorie-examens te doen naast de 2 praktijktoetsen welke beschreven zijn onder vrachtwagen welke u binnen de periode van twee jaar met goed gevolg dient af te leggen.

Voor de examens zijn er twee verschillende trajecten, het zogeheten rijbewijstraject en het zogeheten vakbekwaamheidstraject. Indien u het rijbewijs slechts nodig heeft voor hobby hoeft u alleen het rijbewijstraject te doorlopen. Indien u beroepsmatig moet werken met een vrachtwagen dient u het vakbekwaamheidstraject te doorlopen klik hier voor de uitzonderingen. De inhoud van de lesstof en examens is nagenoeg gelijk, voor het rijbewijstraject geldt een iets andere norm bij de beoordeling van de vragen. Wilt u weten of u voor het rijbewijstraject in aanmerking komt vraag dit dan na op ons kantoor.

Voor het leren van stof benodigd voor het behalen van de examens bieden wij twee mogelijkheden:

1. Een klassikale opleiding waarbij u begeleiding krijgt van docenten en beperkt zelf aanvullend dient te leren ( zie hierna voor uitgebreide informatie over dit traject.

2. Een e-learning opleiding waarbij u een toegangscode ontvangt voor de speciale website waarop u digitaal de leerstof door kunt nemen en proefexamens kunt maken, op deze manier kunt u dit in uw eigen tempo doen (maximaal 4 maanden heeft u toegang tot de speciale website om ongelimiteerd te kunnen studeren en oefenen). Mocht u alsnog behoefte hebben kunt u aanvullend individuele begeleidingsuren boeken. Informeer op ons kantoor naar de mogelijkheden en kosten.

De klassikale theoretische opleidingen voor de vakbekwaamheid vinden alle plaats op zaterdagen van 09.00 tot 15.30 uur, per vakgebied beslaat een cursus 2 zaterdagen zodat u totaal op 6 zaterdagen komt om het gehele traject te doorlopen, voor startdata zie boven het kader met startdata of klik hier.

Voor meer informatie over de inhoud en beoordeling van de diverse cursussen voor de vakbekwaamheid klik hieronder:

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kom langs of bel 0492-522994.        


Theorielessen voor de auto

Dit zeggen onze klanten over ons