Menu
Proefles regelen

Vrachtwagen

Waarom is het belangrijk om uw vrachtwagenrijbewijs te halen? Het is namelijk nodig voor het besturen van motorvoertuigen waarvan de toegestane maximum massa (TMM) meer bedraagt dan 3500 kg en welke niet ingericht zijn voor het vervoer van (meer dan 9) personen. Sinds 19 januari 2013 kennen we hiervoor 2 categoriën, C1 voor vrachtwagens tot 7500 kg. TMM en C voor alle vrachtwagens.

Wilt u na het behalen van het rijbewijs C1 alsnog een zwaardere vrachtwagen besturen dient u opnieuw praktijkexamen af te leggen voor de categorie C, vandaar dat vrijwel iedereen kiest voor het rijbewijs C mede omdat de norm voor C1 zeker niet lager ligt en men nadien toch meer mogelijkheden heeft. Wilt u toch het C1 rijbewijs behalen, ook dat is mogelijk en de opleiding verloopt op dezelfde wijze als die voor het rijbewijs C.

Tijdens de opleiding en het examen voor C komen meerdere aspecten aan de orde welke betrekking hebben op het rijden met een vrachtwagen. Een aantal onderdelen daarvan zijn:

  • voorbereiding en controle.
  • rijden op wegen binnen en buiten de stad met verschillende wegtypen.
  • rijden met navigatiesysteem en/of kaart.
  • bijzondere verrichtingen zoals recht achteruit rijden, bocht achteruit en plaatsen voor een laaddock.

Wilt u een vrachtwagen met TMM boven 7500 kg. rijden en valt u niet onder de uitzonderingen dan dient u tevens de praktische toetsen vakbekwaamheid af te leggen voor meer uitleg daarover zie het aparte onderdeel of klik hier.

De rijopleiding kan op 2 wijzen gevolgd worden:

Naast deze praktische onderdelen dient u om in het bezit te komen van een rijbewijs tevens de theoretische vakken te behalen voor het praktijkexamen, nadere uitleg hierover treft u aan bij vakbekwaamheid.

Bij de C rijlessen maken wij gebruik van 1 DAF XG volledig met camera's en plaats van spiegels en 2 DAF XF106 vrachtwagens met ultraschone EURO6 motoren, meetapparatuur voor brandstofverbruik, digitale tachograaf, camerazicht, airco, navigatiesysteem en electrohydraulische laadklep voor het laden en lossen. De auto's zijn voorzien van een versnellingsbak welke u in de stand automaat kunt zetten of waarbij u met de hand de versnellingen kunt kiezen. U hebt hierdoor tijdens de opleiding de keuze om voor automaat of handgeschakeld op examen te gaan in overleg met uw opleider.

Bent u al werkzaam in de transportsector en draagt u bij aan het SOOB fonds dan kan uw werkgever in aanmerking komen voor subsidie op uw rijopleiding, informeer naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u naar ons kantoor komen of bellen met 0492-522994. 

 

Dit zeggen onze klanten over ons